NÁVOD
NA PRÍPRAVU
AEROPRESS
AEROPRESS obrátená metóda - ‚NÁŠ RECEPT‘
Papierový filter vložíme do sitka a prepláchneme horúcou vodou.
Pripravíme si aeropress (na aeropress nasadíme piest, trochu zasunieme, postavíme ho na piest).
Pomelieme 20g kávy na stredné mletie, troška jemnejšie ako kuchynská soľ, textúru cítime medzi prstami. Kávu nasypeme do aeropressu.
Spravíme takzvaný blooming.
Nalejeme cca 60g 79°c vody, kávu navlhčíme a 15 sekúnd energicky krúžime, premiešavame, káva sa tak zbaví oxidu uhličitého.
Necháme ďalších 15 sekúnd lúhovať.
Dolejeme vodu do 200 ml (menej vody = väčšia intenzita chuti).
Otočíme a pretlačíme rovnomerným tlakom 20-40 sekúnd.
Keď počujeme, že už káva nepreteká a je tam vzduch, skončíme s pretláčaním.
Servírujeme, vychutnávame.
AEROPRESS‚ štandardný postup‘
- Horúcou vodou prepláchneme papierový filter, založíme do umelého sitka a zašrobujeme.
- AeroPress položíme na konvičku / šálku do ktorej budeme pripravovať kávu.
- Pomelieme 18 – 20 g kávy na stredne mletie, na 100ml ... 9 – 10g kávy.
- Nasypeme do AeroPressu.
- Zalejeme 80°C vodou.
- Dôkladne premiešame, necháme extrahovať 30 sekúnd.
- Dolejeme zvyšok vody tesne pod okraj AeroPressu.
- Nasadíme piest a rovnomerne pretláčame 20-40 sek, keď začujeme syčanie, ukončíme extrakciu.
príprava AEROPRESS - tipy
Nebojte sa experimentovať s hrúbkou mletia, teplotou vody, s časom extrakcie.
Hrubšie pomletú kávu necháme dlhšie extrahovať. Čím jemnejšie mletie, tým rýchlejšie sa vyextrahujú arómy a chute.
Nižšou teplotou dosiahneme nižšiu aciditu a horkosť, káva je jemnejšia. Vyššou teplotou dosiahneme mierne vyššiu aciditu aj horkosť.
Filter je potrebné opláchnuť horúcou vodou, aby sa zbavil možnej papierovej príchute. Ak chceme kávu jemnejšiu môžeme použiť viac filtrov (2-3). Najlepšiu chuť dosiahnete, keď si kávu pomeliete tesne pred prípravou. Odporúčame používať filtrovanú vodu na všetky alternatívne prípravy.
Nikdy nepoužívame vriacu vodu.
Hodí sa vám k príprave
-
Mlynček Hario Mini Mill
€31.00 s DPHSkladom - odosielame ihneďĽahký a praktický ručný mlynček s nastaviteľnou požadovanou hrúbkou mletia.Pridať do košíkaAeropress
€31.00 s DPHSkladom - odosielame ihneďKompletná sada Aeropress.Nami odporúčané kávy pre Aeropress. Náš návod na prípravu AeropressOdporúčaná káva na prípravu aeropress
-
Costa Rica Tarrazu
€9.30Skladom - odosielame ihneďV chuti sa skrýva skvelá zmes citrusových kvetinových tónov so sladkou čokoládovou dochuťou. Má stredné veľké telo. Chuťový profil: čokoláda, citrus Chuť:…Výber možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product pageColombia Supremo
€8.00Skladom - odosielame ihneďLahodná a bohatá chuť so stredným telom. Karamelovo ovocná aróma je doplnená čokoládovými tónmi. Dlhá a čistá dochuť so stredne veľkou…Výber možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product pageMexico Chiapas
€8.10Nie je skladomKrajina: Mexiko Región: Chiapas, Jaltenango Nadmorská výška: 1200-1500 m.n.m. Chuťový profil: čokoláda, citrus, kvety Chuť: vyvážená chuť, kvetinové tóny a čokoláda,…Výber možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page