NÁVOD
NA PRÍPRAVU
V60

V60 DRIPPER príprava 

Filter vložíme do drippera. Netreba skladať ako pri Chemexe, len preložíme vyčnievajúcu časť. Dripper položíme na nádobu do ktorej bude pretekať káva.

Horúcou vodou prepláchneme papierový filter, zároveň si predhrejeme nádobu. Vodu vylejeme.

Pomelieme si 23g kávy na stredne hrubé mletie, jemnejšie ako pri Chemexe. Vysypeme do driperra a jemne potrasieme, aby bola káva rovnomerne rozložená.

Spravíme dierku v strede, aby sa dostala voda na spodok kónického filtra, keď budeme navlhčovať.

Bloom – kvitnutie – navlhčenie

Na 23g kávy použijeme 46g (dvojnásobok) vody 92 – 93°C, krúživými pohybmi turbulentne zalievame kávu. Premiešame aby sa rovnomerne navlhčila a počkáme 30 sekúnd, bublinkovaním sa káva zbavuje oxidu uhličitého. 

Pomaly dolievame krúživým pohybom zvyšnú vodu. Na 23g sme použili 230ml vody.

Počkáme kým káva pretečie, celá extrakcia by mala trvať 2,5 – 3,5 minuty. Filter vyhodíme.

Kávu krúživým pohybom premiešame a môžeme podávať.

V60 príprava tipy a dobré rady

Ak Vám káva tečie príliš pomaly, pomeľte kávu hrubšie, naopak ak tečie príliš rýchlo, zvoľte jemnejšie mletie.

Naše odporúčania

Bežný pomer - 1:15
6g na 100ml

Náš obľúbený pomer - 1:13
7g na 100ml 

Intenzívna chuť - 1:10
10g na 100ml


Nebojte sa experimentovať s hrúbkou mletia, teplotou vody. Najlepšiu chuť dosiahnete, keď si kávu pomeliete tesne pred prípravou. Odporúčame používať filtrovanú vodu na všetky alternatívne prípravy a tiež vyskúšať svetlo praženú kávu s výraznými ovocnými tónmi. Vhodné je používať kanvicu s hrdlom v tvare labutieho krku, ktorá umožňuje presné vylievanie vody. Nikdy nepoužívame vriacu vodu.