NÁVOD
NA PRÍPRAVU
AEROPRESS

AEROPRESS obrátená metóda - ‚NÁŠ RECEPT‘ 

Papierový filter vložíme do sitka a prepláchneme horúcou vodou.

Pripravíme si aeropress (na aeropress nasadíme piest, trochu zasunieme, postavíme ho na piest).

Pomelieme 20g kávy na stredné mletie, troška jemnejšie ako kuchynská soľ, textúru cítime medzi prstami. Kávu nasypeme do aeropressu.

Spravíme takzvaný blooming.

Nalejeme cca 60g 79°c vody, kávu navlhčíme a 15 sekúnd energicky krúžime, premiešavame, káva sa tak zbaví oxidu uhličitého.

Necháme ďalších 15 sekúnd lúhovať.

Dolejeme vodu do 200 ml (menej vody = väčšia intenzita chuti).

Otočíme a pretlačíme rovnomerným tlakom 20-40 sekúnd.
Keď počujeme, že už káva nepreteká a je tam vzduch, skončíme s  pretláčaním.

Servírujeme, vychutnávame.

AEROPRESS‚ štandardný postup‘

  • Horúcou vodou prepláchneme papierový filter, založíme do umelého sitka a zašrobujeme.
  • AeroPress položíme na konvičku / šálku do ktorej budeme pripravovať kávu.
  • Pomelieme 18 – 20 g kávy na stredne mletie, na 100ml ... 9 – 10g kávy.
  • Nasypeme do AeroPressu.
  • Zalejeme 80°C vodou.
  • Dôkladne premiešame, necháme extrahovať 30 sekúnd.
  • Dolejeme zvyšok vody tesne pod okraj AeroPressu.
  • Nasadíme piest a rovnomerne pretláčame 20-40 sek, keď začujeme syčanie, ukončíme extrakciu.

príprava AEROPRESS - tipy

Nebojte sa experimentovať s hrúbkou mletia, teplotou vody, s časom extrakcie.

Hrubšie pomletú kávu necháme dlhšie extrahovať. Čím jemnejšie mletie, tým rýchlejšie sa vyextrahujú arómy a chute.

Nižšou teplotou dosiahneme nižšiu aciditu a horkosť, káva je jemnejšia. Vyššou teplotou dosiahneme mierne vyššiu aciditu aj horkosť.

Filter je potrebné opláchnuť horúcou vodou, aby sa zbavil možnej papierovej príchute. Ak chceme kávu jemnejšiu môžeme použiť viac filtrov (2-3). Najlepšiu chuť dosiahnete, keď si kávu pomeliete tesne pred prípravou. Odporúčame používať filtrovanú vodu na všetky alternatívne prípravy.

Nikdy nepoužívame vriacu vodu.