NÁVOD
NA PRÍPRAVU
Mokka

Príprava MOKA KÁVOVAR „KOŤOGO“

  • Do spodnej časti nalejte vodu po ventil

  • Pomelieme si kávu na stredné mletie, troška jemnejšie ako kuchynská soľ, textúru cítime medzi prstami

  • Do spodného dielu vložíme suché lievikové sitko, do ktorého nasypeme kávu. Kávu nasypeme po vrch, nikdy nezatláčame, len zarovnáme s okrajom

  • Spojíme obe časti a jemne dotiahneme. Treba dať pozor, aby káva neostala na okrajoch. Bránila by správnemu utiahnutiu.

  • Položíme na mierny ohrev

  • Po niekoľkých minútach, káva začne bublať. V hornej časti vyteká čistá káva, keď bude hladina v 2/3 alebo 3/4 vypneme, káva by mala dôjsť sama. Toto je najdôležitejšia časť prípravy. Ak kanvičku neodstavíme, káva sa nám môže prepáliť.

  • Počkáme kým káva dotečie a môžeme podávať.

Nebojte sa experimentovať s hrúbkou mletia, teplotou vody. Najlepšiu chuť dosiahnete, keď si kávu pomeliete tesne pred prípravou. Hrubšie pomletá káva bude mať slabšiu chuť, jemnejšie pomletá bude mať výraznejšiu chuť. Treba dať pozor, aby nebola príliš jemná, mohla by nám upchať sitko. Vyskúšajte naliať horúcu vodu do spodnej časti, kanvička sa rýchlejšie zohreje a urýchli sa samotná príprava. Káva by mala byť menej horká.