NÁVOD
NA PRÍPRAVU
Chemex

Chemex odprúčaná príprava

Zložíme filter, na 1 strane budú 3 listy papiera a na 2 strane bude len 1 list papiera.

Filter vložíme do Chemexu tak, aby 3 listy papiera pasovali do zobáčika.


Odporúčané filtre

Horúcou vodou prepláchneme papierový filter. Vodou nešetríme použijeme cca 300ml vody.
Zbavíme sa nechcenej papierovej chute, zároveň tak pripravíme filter na optimálne rýchle pretekanie a tiež si predhrejeme nádobu. Vodu vylejeme.

Pomelieme si 30g kávy na hrubšie mletie, vysypeme do Chemexu a jemne potrasieme, aby bola káva rovnomerne rozložená.


Nádoba Chemex

Blooming – kvitnutie

- na 30g kávy nalejeme 60g (dvojnásobok) vody 90 – 95° C a pomalým krúživým pohybom navlhčíme kávu tak, aby bola všade namočená, pomaly premiešame a necháme ju cca 30 až 40 sekúnd kvitnúť. Bublinky, ktoré vychádzajú sú CO2, ktorý sa drží v zrnkách od praženia.

Pulzovo nalejeme 100g vody, keď časť vody pretečie, kontinuálne dolievame zvyšnú vodu. Na 30g sme použili 360ml vody.

Počkáme kým káva pretečie, celá extrakcia by mala byť do 4 minút. Filter vyhodíme.

Kávu krúživým pohybom premiešame a môžeme podávať.

Chemex príprava - tipy

Ak Vám káva tečie príliš pomaly, pomeľte kávu hrubšie, naopak ak tečie príliš rýchlo, zvoľte jemnejšie mletie.

Odporúčané pomery

7g kávy na 100ml vody / 42g na 600ml
keď robíme väčšie množstvo kávy zväčšíme hrúbku mletia


Intenzívna chuť: 10g kávy na 120ml vody / 30g na 350-360ml
Ak robíte menšie množstvo kávy, zmenšite hrúbku mletia.


Nebojte sa experimentovať s hrúbkou mletia a teplotou vody. Najlepšiu chuť dosiahnete, keď si kávu pomeliete tesne pred prípravou. Odporúčame používať filtrovanú vodu na všetky alternatívne prípravy a tiež vyskúšať svetlo praženú kávu s výraznými ovocnými tónmi. Vhodné je používať kanvicu s hrdlom v tvare labutieho krku, ktorá umožňuje presné vylievanie vody. Nikdy nepoužívame vriacu vodu.