NÁVOD
NA PRÍPRAVU
French Press
French Press štandardný postup
- Horúcou vodou si predhrejeme nádobu. Vodu vylejeme.
- Pomelieme si kávu na hrubé mletie a vysypeme do French pressu. Použijeme cca 6-7g na 100ml vody.
- Bloom - navlhčíme ju malým množstvom horúcej vody 92 – 96°C, tak aby bola celá ponorená. Káva bublinkuje čo znamená, že z nej uniká CO2. Necháme ju kvitnúť 30 sekúnd.
- Dolejeme zvyšok vody, premiešame ideálne dreveným miešatkom a necháme 3 minúty lúhovať.
- Nasadíme piest a začneme pretláčať. Doba extrakcie by nemala presiahnuť 4 minúty.
- Kávu nalejeme do šálky alebo prelejeme do inej nádobky aby extrakcia ďalej nepokračovala.
Nebojte sa experimentovať s hrúbkou mletia, teplotou vody, s časom extrakcie.
Hrubšie pomletá káva bude mať slabšiu a nevýrazná chuť, tu môžeme nechať dlhšie extrahovať. Čím jemnejšie mletie, tým bude intenzívnejšia a výraznejšia chuť. Tu sa rýchlejšie vyextrahujú arómy a chute. Nižšou teplotou dosiahneme nižšiu aciditu a horkosť, káva je jemnejšia. Vyššou teplotou dosiahneme mierne vyššiu aciditu aj horkosť. Experimentujte! Káva bude zakaždým iná.