Posted on

Zelený kávový prstenec – kde sa pestuje káva

Väčšina ľudí začína deň šálkou kávy, ale málokto vie, kde všade sa káva pestuje.
Ak tieto miesta spojíme na mape sveta, dostaneme tzv. Zelený kávový prstenec.
Zaujíma vás ako vyzerá? Tak je práve vám určená naša krátka “hodina geografie”.

Čo je to Zelený kávový prstenec?

Zelený kávový prstenec je v podstate horizontálny pás medzi obratníkom raka a obratníkom kozorožca, v ktorom sa pestujú takmer všetky kávovníky (Arabica). Zahŕňa všetky hlavné oblasti kde sa pestuje káva:

Amerika

Americká káva, predovšetkým tá brazílska, je známa svojou vyváženou a charakteristickou chuťou. Ak si predstavíte typickú vôňu a chuť vašej rannej kávy, bude mať vaša predstava najbližšie práve k tej americkej. V závislosti od konkrétnej krajiny, kde sa pestuje, obsahuje americká káva stopy chuti bobúľ, kakaa, orieškov, korenia alebo ovocia, je sladká a „stredne plná“. Je to najlepšia voľba pre tých, ktorí s kávou začínajú, ako aj pre bežných užívateľov kávy.

Pestovateľské krajiny:

  • Stredná Amerika – Kostarika, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Panama, El Salvador, Puerto Rico, Havaj, Jamajka
  • Južná Amerika – Bolívia, Brazília, Kolumbia, Ekvádor, Peru


Afrika

Afrika sa často pokladá za domov kávy. O objavení kávy hovorí práve stará legenda z africkej Kene o pastierovi Kaldim (viac v článku Dejiny kávy). Africkej káve sa pripisuje chuť čučoriedok, rajčín, korenia a melóna. Niektoré zrnká chutia ako čerstvé ovocie, pričom iné, napríklad káva z Kene, majú sladšiu, šťavnatejšiu chuť. Africké zrnká kávy poskytujú rad zaujímavých chutí a preto sú skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú rozšíriť svoju paletu kávových druhov.

Pestovateľské krajiny:

  • Afrika a Arábia – Burundi, Kongo, Etiópia, Keňa, Rwanda, Tanzánia, Uganda, Zambia, Zimbabwe, Jemen

Ázia

Ázijská káva je známa najširšou paletou chutí, avšak jej najznámejšia vlastnosť je jemná, plná, zemitá chuť s exotickou textúrou tmavej čokolády a orieškov. Káva uvarená z ázijských zrniek je plnšia ako ostatné a tiež má suchšiu dochuť.

Pestovateľské krajiny:

  • Indonézia a Oceánia – Jáva, Sumatra, Papua Nová Guinea
  • Juhovýchodná Ázia – Thajsko, Vietnam, Myanmar

Austrália

Káva sa samozrejme pestuje aj na tomto kontinente. Na mnohých planážach sa pestuje “zelená organická káva”, najmä vďaka pesticídami nezaťaženej pôde v horských oblastiach. Najviac kávy sa pestuje na plantážach v Severnom Queenslande.

Čím je Zelený kávový prstenec špecifický?

Zelený kávový prstenec má dokonalé podnebie na rast kávových zrniek, keďže káva potrebuje veľmi špecifické podmienky a prostredie pre svoj rast. Podnebie v týchto regiónoch prináša mierne slnečné dni, dostatočné množstvo dažďa a celoročné teploty medzi 21°C a 29 °C. Aby mohli kávovníky produkovať svoje najlepšie kávové zrnká, musia byť pestované vo vysokých nadmorských výškach vo vlhkom, tropickom podnebí so suchým aj dažďovým obdobím a bohatou pôdou. Ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu a chuť kávy, sú odroda, zloženie pôdy a spôsob, akým sa bobule po zbere spracovávajú. Kombinácia týchto faktorov je taká zložitá, že kvalita a chuť zrniek sa môže dramaticky líšiť dokonca v rámci jedinej plantáže.


Ešte jedna zaujímavosť na záver. 
Zelený kávový prstenec a Vínny prstenec sa vzájomne vylučujú.
V skutočnosti je podnebie pre kávové zrná také špecifické, že sa takmer úplne vylučuje z Vínneho prstenca, ktorý je ďalej od rovníka. Existuje pár vínimiek ako Brazília a Mexiko, jedná sa však o rozlohou veľké štáty, kde sa káva a víno pestujú v úplne iných častiach krajiny. A výnimka aj v tomto prípade potvrdzuje pravidlo, ako sa dočítate v článku o vinárstve na rovníku.

Pre inšpiráciu sme pre vás vybrali 2 kávy a jeden kávový nápoj z rôznych kútov sveta.