Posted on

Carajillo quemado – nápoj z kávy

Carajillo Oucafe

Carajillo quemado je španielsky kávový miešaný nápoj s obsahom alkoholu. Názov quemado je odvodený od slova quemar – zapáliť. Tento nápoj nielen vynikajúco chutí, ale svojou prípravou poskytne aj nezabudnuteľný vizuálny zážitok. Brandy sa totižto zapáli, čím sa z neho horením odstráni alkoholový výpar. Niet sa čoho obávať, alkohol v nápoji zostáva.

Jeho pôvod je neznámy, ale azda sa začína niekde v epoche, kedy bola Kuba španielskou provinciou a vojaci zvykli kombinovať kávu s rumom, aby nabrali odvahu – coraje.
Zdrobnenina corrajillo sa neskôr skomolila na carajillo.

Iné zdroje tvrdia, že robotníci, ktorí čakali na prácu na Estación de Francia v Barcelone, namiesto kávy a poldeci k tomu si to objednávali spolu zmiešané. Vraviac pritom “que ara qullio“ – “que ahora me voy“ čo znamená “už ideeém“. Neskoršia fonetická odchýlka spôsobila finálnu podobu tohto, nie len pánskeho, nápoja.

Carajillo quemado príprava

Do pohára z hrubšieho priesvitného skla nalejme španielske jačmenné Brandy de Jerez 501, vmiešame trstinový cukor, dve tri zrnká kávy, a kúsok citrónovej kôry / iba žltej, nikdy nie bielej vnútornej.
Premiešame s tryskou espresso stroja, čím uvedieme do varu. Zapálime a krúživým pohybom udržujeme plameň pri živote. Po jeho prirodzenom zhasnutí opatrne vyextrahujeme espresso Oujeeé tak, aby sa nám vrstvy oddelili.

Na zdravie.

Carajillo quemado môžete ochutnať v našej kaviarni.

Na prípravu sa vám isto hodí aj naše espresso Oujéé.